Leuk speelgoed als voorbereiding op de kleuterschool

Het is bijna zover, jouw peuter staat op het punt om een kleuter te worden en dat betekent dat hij naar school mag!

Super spannend, voor je kindje maar ook voor jou als ouder. Uiteraard wil je jouw kind zo goed mogelijk voorbereiden op deze nieuwe fase, wees gerust, het gaat voornamelijk vanzelf.

Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om hem zo goed mogelijk op weg te helpen, te weten:

  • Zelfredzaamheid - Een juf heeft maar 1 paar handen en vaak meer dan 20 kleuters. Als ze buiten willen spelen is het handig als de kinderen zelf hun jas aan en uit kunnen doen (en dicht!). Dit kan je thuis natuurlijk al gaan oefenen. Naast dat je dit oefent wanneer jullie zelf de deur uitgaan, is er een leuke Speeltas van Max & Lea. Hiermee kunnen kinderen de fijne motoriek oefenen, in de tas kunnen zij onder andere leren knopen en ritsen open en dicht te maken.
  • Luisteren wanneer de juf/meester praat- op de kleuterschool is het belangrijk dat de kleuter kan luisteren naar de juf of meester. Dit kan zijn wanneer deze iets uitlegt of voorleest. Dit kun je thuis uiteraard oefenen door zelf boekjes voor te lezen en te zien of jouw kind stil is terwijl jij leest. Leuke boekjes voor peuters en kleuters zijn die van Kidiyo, deze zijn speciaal ontwikkeld voor kinderen van 1 tot 6 jaar.

  • Samen spelen; Als je kind eerder naar het kdv of psz is geweest of een broertje of zusje heeft, zal hij al redelijk samen kunnen spelen. Overigens zie je dat nog veel kinderen in deze leeftijd dit alsnog moeten leren en dat is natuurlijk helemaal niet erg. Je kunt het voor je kind wel makkelijker maken door dit te stimuleren, we hebben een aparte blog met tips hierover

  • Alleen spelen; naast dat je kind vriendjes en vriendinnetjes zal maken op school zal hij ook geregeld iets voor zichzelf moeten doen in de klas, denk bijvoorbeeld aan een werkje maken of puzzelen. Ook dit kun je thuis al eens doen, zodat het niet helemaal nieuw is. Bijvoorbeeld de dierentuin puzzel of deze van Chloe’s Toverkast.

Het allerbelangrijkste is om je kind niets op te dringen, hij moet het leuk vinden en er aan toe zijn om dingen te leren. Kinderen leren het beste als ze iets leuk vinden, houd het daarom leuk! En spelen is altijd leuk, wil je daarom nog meer speelgoed ideeën voor kinderen van bijna 4, hier vind je nog meer suggesties.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd