Hoe leer je kinderen samen spelen?

Je ziet het regelmatig op social media voorbij komen - speel dates met kleine kinderen. In de praktijk betekent dat; dreumes die naast elkaar zelf aan het spelen zijn en ouders die gezellig kletsen. Heerlijk! Zolang het goed gaat en de dreumes het speelgoed wil delen, want een kind die zijn speelgoed voor zichzelf wil houden laat dit heel duidelijk, meestal op een niet vriendelijke manier, merken.

Peuters die samen spelenWees gerust, dit is volkomen normaal. Pas tussen 3 en 4 jaar gaan kinderen samen spelen en dan nog is het per kind verschillend. Het ene kind is gewoon wat meer op zichzelf. Wat je wel merkt is dat peuters interesse krijgen in andere kinderen, ze ontdekken dat andere kinderen ook gevoelens hebben en dat het hun gedrag voor een reactie zorgt bij een ander. Ook zie je dat peuters naar elkaar kijken en gedrag kopiëren.

Wat is er zo belangrijk aan samen spelen?
Samen spelen is vooral belangrijk voor de sociaal emotionele ontwikkeling. Ze leren dat wat zij zeggen of doen effect heeft op een ander. Ze leren rekening te houden met anderen. Daarnaast is het goed voor de taal- en denkontwikkeling van en kind.

Tips om samen spelen te stimuleren:

Samen spelen met je kind
  • Speel zelf met je kind; zoek de interactie op met je peuter of kleuter. Maak bijvoorbeeld samen een puzzel of speel een spelletje. Er zijn diverse spellen al geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Denk aan memory of kwartet maar ook samen vormen & kleuren ontdekken is leuk om te doen.
  • Geef complimentjes als je kind zijn speelgoed wil delen of leuk aan het spelen is met een ander kind.
  • Bespreek wat voor effect zijn gedrag heeft op een ander als hij boos wordt of iets afpakt van een ander. Zo leert hij dat andere kinderen ook gevoelens hebben.
  • Probeer je kind niet dingen te verplichten. Geef je kind opties en bespreek het gevolg daarvan. Als je kind speelgoed niet wilt delen is dat prima, dan kun je het opbergen als er andere kinderen komen spelen.

Graag benadrukken we nog een keer dat het ene kind meer behoefte heeft aan sociale contacten dan een ander. Het is geen doel op zich om kinderen samen te laten spelen, het moet vooral leuk zijn.

We hebben een speciale categorie samengesteld met speelgoed wat samen spelen stimuleert:

speelgoed - samen spelen

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd