Top 8 Oud Hollandse Spelletjes

De échte klassiekers waar iedereen mee is opgegroeid! Spijkerpoepen, koekhappen, elastieken, sjoelen… Oud Hollandse spelletjes, wie kent ze niet?

 
Wij hebben de 8 leukste oude Hollandse spelletjes voor je op een rij gezet. Kom maar op met die nostalgie!

1. Sjoelen

Een potje ouderwets sjoelen - zo veel mogelijk punten scoren door de sjoelschijven door het vakje te schuiven met de hoogste punten. Geen sjoelbak op zolder liggen? Bouw er zelf eentje! Een kartonnendoos met gaten, vervang sjoelschijven voor autootjes, en klaar is kees!

             

Paradiso Toys Blikgooien  13-Delig

2. Blik gooien
Bouw een toren van blikken en gooi met een zakje of een zachte bal de toren omver. Wie de meeste blikken omgooit is de winnaar! 

 
3. Koekhappen

Je hebt nodig: ontbijtkoek, touw en theedoeken. Hang het touw op met de ontbijtkoek eraan, bloeddoek de kinderen, laat ze klaarstaan onder het touw. Wie als eerst de koek eraf eet, heeft gewonnen. Handen op de rug en happen maar!

 

Bs Toys Ringwerpen Hout 50 Cm

4. Ringwerpen
Vroeger deden ze het met hoefijzers. De moderne versie van ringwerpen bestaat uit houten palen met verschillende punten en een aantal ringen. Gooi simpelweg de ringen om de houten palen. Mik op de hoogste punten en je wint! Hoe goed kan jij mikken? 

Bekijk het ringspel op Toverkast.nl!

 

5. Stelten lopen
Oorspronkelijk werden stelten gebruikt om geen natte voeten te krijgen als boeren door natte weilanden moest lopen. Regent het buiten? Hou droge voeten door op stelten door de plassen te lopen. Het leren lopen op stelten is al een uitdaging, maar als je het eenmaal onder de knie hebt kun je nog een wedstrijdje doen! Te jong voor stelten? Gebruik dan loopklossen! 


6. Spijkerpoepen

Spijkerpoepen is een hilarisch oud Hollands spel, gegarandeerd pret! Bind een touw met daaraan een spijker om de middel van ieder kind. Wie krijgt het snelste de spijker in de fles gepoept? Zonder je handen te gebruiken! Je hebt alleen een lege fles, spijker en een touwtje nodig. 

 

7. Zak lopen
Zaklopen kost bakken met energie! Zet een parcours uit met pionnen of gevulde waterflessen en race tegen elkaar. Met meerdere kinderen, laat de winnaars tegen elkaar zaklopen, totdat er 1 kampioen overblijft. Gegarandeerd uitgeputte kinderen ;) 

 

8. Elastieken
Erin, eruit, erop, eraf... Als volwassene ken je dit nog wel van vroeger, maar het elastieken is weer helemaal terug! Span het elastiek tussen twee stoelen of doe als ouders lekker mee met de kids. Maak het moeilijker door het elastiek steeds hoger te plaatsen. 
 

 

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd