Wat is speelgoed voor de ontwikkeling van de motoriek?

Als je vader of moeder wordt kijk je ineens anders tegen speelgoed aan. Het allerbelangrijkste is dat je kind het speelgoed wat hij krijgt leuk vindt, maar ineens zijn de andere eigenschappen ook belangrijk. Wat steekt mijn kind ervan op? Zo zijn er verschillende “ontwikkelgebieden” omschreven, 4 worden er benoemd:

  • Cognitieve ontwikkeling
  • Creatieve ontwikkeling
  • Motorische ontwikkeling
  • Sociaal emotionele ontwikkeling

In deze blog staan we stil (;) bij de Motorische ontwikkeling, onder te verdeling in grove motoriek en fijne motoriek.

Grove motoriek

Met grove motoriek worden alle grote bewegingen die we maken bedoeld; denk aan lopen, fietsen, huppelen. Evenwicht is hierbij een belangrijk onderdeel. We kennen allemaal het wiebelende beeld van kinderen die net leren lopen of fietsen. Loopkarretjes ondersteunen goed bij de ontwikkeling van de grove motoriek, voor de iets oudere kinderen is een balansboard een leuke manier om het evenwicht te oefenen.

Fijne motoriek

Bij het consultatiebureau is het altijd spannend als je met je dreumes zit en er gevraagd wordt of hij de blokjes van het bureau kan pakken en op kan stapelen. En wat ben je trots als het lukt! Dit is een goed voorbeeld van de fijne motoriek. De verpleegster van het consultatiebureau kijkt of deze naar behoren is ontwikkeld voor de leeftijd van jouw kind. 

Dit is namelijk belangrijk voor veel andere activiteiten later in het leven, denk aan het gebruiken van bestek, of een pen om mee te schrijven. Kleuren en knippen zijn daarom belangrijke activiteiten voor de ontwikkeling van de fijne motoriek , maar ook het oppakken en neerleggen van een puzzelstukje draagt hieraan bij. De hand-oog coördinatie is hierbij belangrijk, gaat het stukje naar de plek waar je kind het wil hebben?

Leuk speelgoed wat bijdraagt aan de ontwikkeling van de fijne motoriek:

Wil je op de hoogte blijven van nieuwtjes van Toverkast? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd