Schoen zetten: de belangrijkste vragen

Sinterklaas kapoentje gooi wat in mijn schoentje...
Schoen zetten is een traditie die niet weg te denken is bij Sinterklaas. En terecht, want wat is het toch leuk om de blije en verwonderlijke gezichtjes te zien in de ochtend als de kinderen hun gevulde schoen zien staan. Om niet mis te grijpen hebben we hieronder de richtlijnen voor schoen zetten onder elkaar gezet.

Hoe vaak mag de schoen gezet worden?
Het is natuurlijk helemaal aan de ouders om te bespreken met Sinterklaas vanaf hoe oud en hoe vaak een schoen gezet mag worden. Echter geven pedagogen aan dat het voor het kind en de ouders niet wenselijk is om dit iedere dag te doen. Een kind kan het spannend vinden en hier slechter door slapen of extra vroeg wakker worden. In deze drukke periode wil je geen overprikkelde kinderen dus luidt het advies; 2 keer per week, 1x op een doordeweekse dag en 1x in het weekend. Op deze manier blijft het leuk en is de lol er op 5 december nog niet af.

Wat kan mijn kind in de schoen verwachten?
Ook dit is afhankelijk van de afspraken van de ouders met Sinterklaas. Het advies is hier om het klein te houden, denk aan wat snoepgoed of een klein cadeautje. Hier vind je suggesties voor schoencadeautjes tot € 10,00.

Wat verwachten Sint en Piet bij het schoen zetten?
De schoen mag bij de open haard, kachel, deur of het raam gezet worden. Je kind kan hier een tekening voor Sint of Piet bij doen, een wortel voor Ozosnel of een glaasje water voor de Pietjes bij zetten maar dit hoeft allemaal niet. Het belangrijkste is dat er goed gezongen wordt, liefst een Sinterklaasliedje maar een ander liedje wordt ook goedgekeurd. Een verlanglijstje voor pakjesavond is ook zeer welkom. Hier hebben we leuke cadeaus voor pakjesavond bij elkaar gezet.

Waar komt het schoen zetten eigenlijk vandaan?
Je schoen zetten is al een eeuwenoude traditie. In de 15e eeuw werd dit al gedaan door de kinderen uit arme gezinnen. Zij konden op 5 december hun schoen in de kerk zetten, waarna deze werd gevuld door de rijken. Op 6 december, de officiële sterfdag van de Heilige Nicolaas, werd de inhoud verdeeld onder alle arme gezinnen. 

Hopelijk is zo het een en ander duidelijk geworden, mochten er toch nog vragen zijn, mail deze dan naar info@toverkast.nl dan verzamelen wij alle vragen om ze aan Sinterklaas te stellen.

 

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd