Hoe stimuleer je creativiteit bij kinderen?

Creatief aan de slag met kinderen, de één vindt het geweldig en voor de ander is het een uitdaging. Als je zelf niet heel creatief bent aangelegd is het lastig om dit aan je kinderen mee te geven. Creativiteit is een heel breeFoto van verf tekening kindd begrip, als je het opzoekt is de omschrijving: Het vermogen om nieuwe dingen te bedenken en/of te creëren. Door creatief te denken kun je originele oplossingen en vernieuwende werkwijzen uitdenken. Dit kan in het verdere leven van het kind erg belangrijk zijn. 

Je kind hoeft dus niet per se creatief te zijn als hij een knutselvoorbeeld prachtig kan namaken, maar kan juist heel creatief zijn als hij zijn geheel eigen draai geeft aan een opdracht. Het ene kind kan zijn creativiteit kwijt in knutselen en bij de ander zie je dat terug in rollenspellen of oplossingsgerichte opdrachten. 

Creativiteit gaat veel verder dan knutselen en kun je in veel verschillende vormen stimuleren. De fantasie is een belangrijk onderdeKind dat een hut aan het bouwen isel van creativiteit, daarom is het fijn om zo min mogelijk sturing te geven in een opdracht.

Stel bijvoorbeeld voor om een hut te maken in de tuin, hoe deze eruit moet komen te zien en met wat voor materialen jullie gaan bouwen laat je aan de kinderen over. Of pak de blokken tevoorschijn en laat ze iets bouwen naar eigen idee, maar ook een leeg tekenvel met wat potloden kan verrassende resultaten opleveren.

Kind als joker

Als je het lastig vindt om je kind hierin te stimuleren kun je ook beginnen met wat kleinere stapjes. BiOBUDDi heeft nu Pixel and Create waarmee je leuke voorbeelden kan namaken. De eerste keren kan je kind aan de hand van een voorbeeld werken en eventueel een aantal eigen keuzes toevoegen, om uiteindelijk met een blanco frame aan de slag te gaan en iets te maken wat bij hem opkomt.

Het belangrijkste wat je kunt doen in het stimuleren van de creativiteit is jouw focus op het eindresultaat los laten. Dit is een valkuil van veel ouders, je kijkt tenslotte naar het voorbeeld maar juist de draai die jouw kind geeft aan de opdracht zegt veel over het creatieve denkvermogen. 

Een aantal tips om de creativiteit bij kinderen te stimuleren:

  • Hoe minder je zegt, hoe beter. Je kan eventueel wel vragen stellen als waarom maak je dit zo? 
  • Laat het (door jouw beoogde) eindresultaat los
  • Laat merken dat hij het niet fout kan doen.
  • Geef je kind de tijd om aan iets te werken.
  • Toon interesse in zijn ideeën

Speelgoed wat inspeelt op de ontwikkeling van creativiteit:

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd