Vijf redenen waarom voorlezen belangrijk is!

Voorlezen

Het lezen met je kind is een heerlijk moment van ontspanning en één die de band tussen ouder en kind enorm versterkt. Lekker wegkruipen onder de dekens! Ook al kunnen de jongste kinderen nog niet lezen, het is toch belangrijk om hier vroeg mee te beginnen. Regelmatig voorlezen zorgt voor leesplezier, maar kan ook bijdragen aan de taalontwikkeling van kinderen. Ben je benieuwd naar de 5 redenen waarom voorlezen goed is? Lees dan verder! 

1. De band tussen ouder en kind versterken
Kinderen hebben van jongs af aan baat bij voorlezen. Neem dus regelmatig je baby, dreumes, peuter of kleuter op schoot om voor te lezen. Bij baby’s kun je beginnen met het geven van een knisperboekje. Dit is een zacht, klein boekje van stof, waarbij elke bladzijde knispert. Je kunt ook met je baby de plaatjes van een prentenboek bekijken. Ze houden vooral van het contact met een volwassenen en reageren op je stem. Door iedere dag een rustmoment te pakken om voor te lezen kun je heerlijk samen met je kind ontspannen. 

Stimuleer de woordenschat van je kind

2. Vergroten van de woordenschat
Doordat in boekjes en verhalen anderen woorden worden gebruikt dan in spreektaal zorgt dit ervoor dat kinderen met andere woorden in aanraking komen. Waarbij het bij de jongste kinderen nog om de plaatjes gaat en simpele woorden draait het bij peuters en kleuters steeds meer om de verhaallijn. Door het verhaal voor te lezen en gesprekken te voeren over het verhaal, wordt de woordenschat vergroot en leren ze verhalen te begrijpen. Kinderen die al vroeg worden voorgelezen hebben later een voordeel wat betreft taalvaardigheid. Als je als kind een kwartier per dag voorgelezen wordt, leer je gemiddeld 1000 woorden per jaar. Daarnaast blijkt uit meerdere onderzoeken dat kinderen die veel lezen en voorgelezen worden, beter presteren op school.

3. Leren concentreren
Om het verhaal te volgen moeten kinderen zich goed concentreren. Voorlezen zorgt ervoor dat kinderen hun concentratievermogen trainen. Om niets te missen moeten ze hun aandacht er goed bijhouden. Voor baby’s kun je simpele plaatjesboeken kiezen die je in een paar minuten kunt lezen. Voor kinderen vanaf één jaar kun je korte, simpele verhaaltjes voorlezen. Hoe ouder het kind, hoe langer ze zich kunnen concentreren.

4. Empathisch vermogen vergroten
Door voorlezen leren kinderen over nieuwe situaties en hoe ze hiermee om moeten gaan. Door het lezen van boekjes en het begrijpen van verhalen zullen kinderen zich beter kunnen inleveren in andere mensen. Ze leren hierdoor een verhaal vanuit het perspectief van een ander te bekijken. 

 5. Het is gewoon ontzettend leuk!
Alles wat leuk is zorgt voor dopamine, voorlezen en naar het verhaal luisteren zorgt ervoor dat je hersenen dopamine aanmaken. Dit stofje in je hersenen zorgt voor een goed gevoel bij jou als ouder maar ook bij je kind. Kinderen worden door dopamine nieuwsgieriger en gaan meer op onderzoek uit. Hoe meer je ontdekt, hoe meer je leert!

Op zoek naar boekentips?
Bekijk onze collectie hier:

 

 

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd